ביקורת על הפרק: מרגיש כמו פריצת דרך לסדרה. אנחנו צופים בה ואלי סוף סוף מדברים בפתיחות על רגשותיהם זה כלפי זה, שזוהי התגלות, נרטיבית. ואת הנפיחות הרגשית הזו בסיפור מביאים לא רק את הביצועים הטובים ביותר שלהם בסדרה עד כה, אלא אולי את הביצועים הטובים ביותר.
כתיבת תסריט היא תהליך מתגמל ביותר, אבל זו משימה לא פשוטה. נדרשת כמות רצינית של זמן ומסירות כדי לפתח תסריט טוב, ואם המטרה שלך היא למכור אותו, השלמת טיוטה ראשונה היא רק ההתחלה. תצטרך לחדד את הסיפור, לעתים קרובות עם עוד כמה טיוטות, להשיג סוכן, להגיש את התסריט שלך לאולפנים ולמפיקים, ולהיות מישהו אוהב אותו מספיק כדי להסתכן בסכום כסף נכבד כדי לקנות אותו. אלא אם כן, כמובן, אתה מתכנן לממן ולייצר אותו בעצמך.
בכל שנה, האולפנים הגדולים בהוליווד רוכשים יחד 100-200 תסריטים מקוריים. כשחושבים על כך שאיפשהו בין 25,000 ל-50,000 תסריטים חדשים רשומים ב-WGA מדי שנה, קל לראות עד כמה המשימה באמת קשה. אבל, אל תתייאש. רוב האנשים לא משקיעים מספיק זמן ללמוד איך לפתח תסריט טוב; הם פשוט מנסים לכתוב אחד. על ידי התמסרות למלאכה, התסריטים שלך יתחילו הרבה לפני החבורה. יש כמה שלבים שעליך לבצע בעת פיתוח וכתיבת התסריט שלך. זכור, עם זאת, אין חוקים אמיתיים, אז הם יכולים לקרות בכל סדר, או בכלל לא. זה תלוי בסיפור, ובסופו של דבר אתה.
שלב 1: צור קו יומן
קו לוג הוא סיכום קצר של הסיפור שלך, בדרך כלל לא יותר ממשפט בודד, שמתאר את הגיבורים ואת מטרתם, כמו גם את הנגדים והקונפליקט שלהם. הגיבור הוא הגיבור/הדמות הראשית של הסיפור, בעוד שהאנטגוניסט הוא הנבל/האיש הרע/הכוח היריב. המטרה של לוגליין היא להעביר הן את הנחת היסוד של הסיפור שלך והן את הנימה הרגשית שלו. על מה הסיפור? מה הסגנון? איך זה מרגיש?
בימים עברו, קו היומן הודפס על עמוד השדרה של התסריט. זה אפשר למפיקים לקבל תחושה מהירה של הסיפור, כך שהם יכלו להחליט אם להשקיע את הזמן בקריאה או לא. כיום, קו היומן משרת את אותה מטרה, אם כי הוא בדרך כלל מועבר בעל פה, או כלול בטיפול.
שלב 2: כתוב טיפול
טיפול הוא סיכום ארוך יותר בן 2-5 עמודים הכולל את כותרת התסריט שלך, שורת היומן, רשימת הדמויות הראשיות ותקציר קצר. בדומה ל-loglines, הטיפולים משמשים בעיקר למטרות שיווקיות. מפיק עשוי לקרוא טיפול קודם לפני שיחליט אם התסריט שווה את הזמן שלו.
התקציר צריך להדגיש את הפעימות העיקריות ונקודות המפנה של הסיפור שלך. כל מי שקורא אותו צריך לקבל מושג טוב מאוד על הסיפור, הדמויות והסגנון. הם צריכים ללמוד מספיק כדי להרגיש אמפתיה כלפי הדמויות ולרצות לעקוב אחריהם במסעם כדי לראות איך זה מתרחש. כתיבת טיפול נותנת לך גם את ההזדמנות לראות את הסיפור שלך כמכלול ולראות איך הוא נקרא בעמוד, והיא יכולה לעזור לך להבין מה עובד לעומת מה צריך לעבוד לפני שאתה צולל לפרטים של כתיבת כל סצנה. מכיוון שהטיפול שלך ישמש לשיווק התסריט שלך, הקפד לכלול גם את שמך ופרטי הקשר שלך.
שלב 3: פתח את הדמויות שלך
תחשוב על הסיפור שאתה רוצה לספר. על מה זה? האם אתה כבר מכיר את הנושא? צרו דמויות שיהיו מנוגדות לשאלה המרכזית, ושיצטרכו לעבור מהפך גדול כדי לענות עליה. יש הרבה דפי עבודה מקוונים של פרופיל דמויות שיכולים לעזור להחיות את אישיות הדמויות שלך. שניים שמצאתי מועילים הם כאן וכאן .
הדבר החשוב ביותר בעת פיתוח הדמויות שלך הוא שתהפוך אותן לאמפתיות ומעניינות. אפילו לבחור הרע צריכה להיות סיבה שהוא רע, למרות שהיא עשויה להיות לא מוצדקת.
שלב 4: עלילה ומתאר
חלק את הסיפור שלך למרכיבי הקשת הנרטיביים שלו ומפה כל סצנה פעימה אחר פעימה. אני מכיר מספר סופרים שמשתמשים בכרטיסי פלאש או מחברות בשביל זה. באופן אישי, אני משתמש ב-Trello כדי לתאר את התסריטים שלי. אני יוצר לוח לכל תסריט, ואז אני מכין רשימה לכל אחד ממרכיבי הקשת הנרטיבית, עם כרטיס לכל סצנה. על כל קלף, אני מכין רשימת צ'ק-ליסט של פעימות הסיפור וכותב הערות על הדמויות או העלילה.
תעשה מה שמתאים לך. המטרה היא לתכנן את הסיפור שלך. ככל שתעשה את המתאר שלך מפורט יותר, כך תבזבז פחות זמן על הדרך. בזמן שאתה זומם, זכור שהמתח מניע סיפור. בנייה ושחרור של מתח הם המפתח לשמירה על מעורבות הקהל והנעת הסיפור קדימה. כאשר תקווה מתמודדת עם פחד, נוצר מתח. זה מה שמאלץ את הגיבור לשנות.
שלב 5: כתוב טיוטה ראשונה
השתמש במתאר שלך כמפה, כתוב את התסריט שלך סצנה אחר סצנה, כולל הדיאלוג והפעולה התיאורית. עשרת העמודים הראשונים של תסריט הם הקריטיים ביותר. לקורא או למפיק יש בדרך כלל המון תסריטים על השולחן שלהם ואין להם זמן לקרוא את כולם. הם יתנו תסריט עשרה עמודים לשלוף אותם. אם לתסריט יש דמויות מעניינות ומרכיבי המבנה המתאימים, סביר להניח שהם ימשיכו לקרוא. אם לא, זה הולך לפח.
התסריט הוא פורמט כתיבה ייחודי. אמנם זה נכון שיש מספר אלמנטים משותפים לכל סיפור ללא קשר למדיום, אבל כתיבת התסריט שונה בכך שכל מילה של פעולה תיאורית חייבת להיכתב בזמן הווה ולתאר משהו שהקהל יכול לראות או לשמוע.
למרות שמכונות כתיבה ומעבדי תמלילים עובדים מצוין, אני מציע להשקיע בתוכנה שתעשה עבורך את העיצוב. הוליווד פועלת לפי פורמט קפדני למדי בכל הנוגע לתסריטים. למרות שזה יכול לגרום לא מעט בלבול, זה היה יותר בעיה בעבר. תוכנת כתיבת תסריט מודרנית הופכת את זה לתהליך קל מאוד. היישומים הנפוצים ביותר כוללים את Final Draft , Movie Magic Screenwriter ו- Adobe Story .
אל תפסיק ותחזור כדי לתקן דיאלוג או לעדכן את תיאור הפעולה עד שכתבת את התסריט עד הסוף. אז אתה יכול לחזור דרכו, לקרוע אותו ולבנות אותו מחדש. אל תהיה ביקורתי עצמי מדי במהלך הטיוטה הראשונה. רק תכתוב.
שלב 6: צעד אחורה וקח הפסקה
לאחר שתסיים טיוטה ראשונה, זה רעיון מצוין להירגע קצת ולהוריד את דעתך ממנה. בדרך זו, כאשר אתה סוף סוף חוזר אליו, אתה יכול לקרוא אותו בעיניים רעננות.
שלב 7: כתוב מחדש
עכשיו, כשיש לך טיוטה הושלמה, יש לך תמונה הרבה יותר טובה של הסיפור שלך בכללותו. חזור אחורה וחדד את הפעולה, הדק את הדיאלוג וערוך את התסריט. רוב הסיכויים שתצטרכו לעשות זאת יותר מפעם אחת. בעת יצירת גרסה סופית, עדיף להשתמש יותר בשטח לבן בדפים שלך. זה קל יותר לקריאה ונראה שהוא מהיר יותר לעבור אותו. כאשר מפיק צריך לקרוא מספר תסריטים ביום, זה מייאש לראות תסריט מלא בדפים של תיאור פעולה צפוף ומונולוגים ארוכים.
בסך הכל, כתיבת תסריט היא משימה קשה – כזו שדורשת הקרבה והתמסרות למלאכה. בסופו של דבר, זהו תהליך מתגמל, שבו אתה זוכה ליצור דמויות ולראות אותן מתעוררות לחיים כשהן מבצעות בחירות לנווט במסלול המכשולים שהצבת לפניהן. קח קצת זמן ללמוד את המלאכה, והתסריט שלך יתבצע תוך זמן קצר.
לטיפים מעמיקים יותר על לימוד כתיבת תסריט, יש קומץ ספרים שנחשבים על ידי רוב אנשי המקצוע בתעשייה כקריאת חובה לכל תסריטאי שואף. כל אחד מהם מציע תובנה חשובה לגבי היבט אחר של פיתוח סיפור, יצירת דמויות מעניינות ויצירת תסריט בעל מוטיבציה מהורהרת. אלה כוללים תסריט מאת סיד פילד, סיפור מאת רוברט מקי, אמנות הכתיבה הדרמטית מאת לג'וס אגרי ו- Save the Cat מאת בלייק סניידר.