ארגון הבריאות העולמי שינה את הסיווג הרשמי של COVID-19 ממצב חירום לבריאות הציבור הנוגע לדאגה בינלאומית למגיפה ב-11 במרץ.
בהצהרה הצהיר מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טטרוס אדנום ג'בריוס:
"ארגון הבריאות העולמי העריך את ההתפרצות הזו מסביב לשעון ואנחנו מודאגים מאוד מרמות ההתפשטות והחומרה המדאיגות, והן מרמות המעש המדאיגות.
הערכנו אפוא כי ניתן לאפיין COVID-19 כפנדמיה.
מגפה אינה מילה להשתמש בה בקלילות או ברשלנות. זו מילה שאם לא נעשה בה שימוש לרעה, עלולה לגרום לפחד בלתי סביר, או לקבלה בלתי מוצדקת לכך שהמאבק נגמר, מה שמוביל לסבל ומוות מיותרים.
התיאור של המצב כמגיפה אינו משנה את הערכתו של ארגון הבריאות העולמי לגבי האיום הנשקף מנגיף זה. זה לא משנה את מה שעושה WHO וזה לא משנה את מה שמדינות צריכות לעשות."
ההשלכות העולמיות היו חמורות. מדינות רבות סגרו בתי ספר וממליצות לאנשים לעבוד מהבית היכן שהם יכולים. כמה גבולות בינלאומיים ננעלו לחלוטין ובמקומות רבים לא מתייאשים נסיעות אלא אם כן הדבר נחשב חיוני.
בארה"ב, הבית הלבן ממליץ לאנשים להימנע ממפגשים חברתיים של יותר מעשרה אנשים, בעוד שמדינות בודדות נקטו אמצעים משלהם כדי לנסות ולהתמודד עם המצב
שאלות רבות נותרות גם לגבי האופן שבו SARS-CoV-2 משווה לנגיפים אחרים מבחינת שיעורי הזיהום והתמותה שלו.
בתגובה לשאלות בעניין, אמרו דוברי ארגון הבריאות העולמי ל- MNT כי "[t] שלו היא מחלה חדשה, וההבנה שלנו משתנה במהירות. אנו נמשיך לנתח מידע על המקרים הנוכחיים ועל כל המקרים החדשים. "
"איננו יודעים עדיין פרטים רבים על שיעור התמותה מ- SARS-CoV-2, והמחקרים נמשכים כעת. אצל MERS אנו יודעים שכ- 35% מהחולים המדווחים עם זיהום מתו. עבור SARS, WHO העריך כי יחס ההריון במקרה של SARS נע בין 0% ל 50% תלוי בקבוצת הגיל שנפגעה, עם הערכה כוללת של התמותה בין המקרים ל -14% עד 15%. "
– דוברי WHO
עד כה, מספר הזיהומים והתמותות שגרם COVID-19 קטן גם מהמספר הנובע מהתפרצויות של נגיפי שפעת מזיקים במיוחד, כמו שפעת החזירים (H1N1).
"ב-H1N1, בין 12 באפריל 2009 ועד 10 באפריל 2010, העריך ה- CDC כי היו 60.8 מיליון מקרים, 274,304 אשפוזים ו -12,469 מקרי מוות בארצות הברית בגלל נגיף ה- H1N1) pdm09. בנוסף, ה- CDC העריך כי 151,700–575,400 איש ברחבי העולם מתו מדלקת הנגיף pdm09 (H1N1) במהלך השנה הראשונה שהוירוס הסתובב, "אמרו דוברי WHO ל- MNT .
על פי ההערכות האחרונות , SARS-CoV-2 נראה זיהומי יותר מאשר קורונה וירוסים אחרים – כמו אלה הגורמים ל- SARS ו- MERS – אך פחות סיכוי להוביל למוות.
חלק מההערכות מצביעות על כך ששיעור התמותה של וירוס הנגיף החדש נע בין 2-3% , אך אין מספרים רשמיים בעניין זה, מכיוון שקשה לדעת כיצד תתפתח ההתפרצות.
ארגון הבריאות העולמי מדווח כי שתי הקבוצות הנמצאות בסיכון הגבוה ביותר לחלות במחלה קשה כתוצאה מזיהום ב- SARS-CoV-2 הן מבוגרים מבוגרים, המוגדרים "מעל גיל 60", ואנשים הסובלים ממצבים בריאותיים אחרים המסכנים את מערכת החיסון שלהם.
בדו"ח מצוין גם כי "[t] הוא מסתכן במחלה קשה בהדרגה עולה עם הגיל החל מסביבות 40 שנה."
דיווחים אחרים מציינים שמעט מאוד ילדים נדבקו בנגיף הקורונה החדש. עם זאת, מחקר ראשוני שנערך לאחרונה – שטרם נבדק על ידי עמיתים או פורסם בכתב עת – טוען כי ילדים סובלים מאותו סיכון לזיהום כמו מבוגרים.
בקרב מבוגרים, חלק מהדיווחים מראים שגברים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר מאשר נשים.
אף כי כרגע אין דוחות מדעיים שפורסמו על רגישותן של נשים הרות, ה-CDC מציין כי:
"נשים בהריון חוות שינויים אימונולוגיים ופיזיולוגיים שעלולים להפוך אותם לרגישים יותר לזיהומים בדרכי הנשימה ויראליות, כולל COVID-19."
ה-CDC ממליץ גם לתינוקות שנולדו לאמהות עם חשד או אישור ל- COVID-19, יהיו בבידוד כ"אדם הנחקר".
ארגון הבריאות העולמי מדווח כי נשים בהריון עם תסמיני COVID-19 צריכות לקבל גישה עדיפה לבדיקות אבחון.